Spoele-Expo

Spoelekermis is gezelligheid, activiteit voor jong en oud, maar ook cultuur. Enkele lokale (amateur-) kunstenaars uit Lokeren-Zuid werkten daarom samen aan een KunstExpo met een diversiteit van kunstwerken. Spoele-Expo is te bezoeken tijdens de 3 dagen Spoelekermis in de tentoonstellingsruimte in Sportcentrum De Dam. Een plekje om iedere bezoeker te laten wegdromen bij een van de werken van "Spoelekunst".

Bezoektijden

  • vrijdag 28/06 van 19u-21u
  • zaterdag 29/06 van 11u tot 13u en van 15u tot 20u
  • zondag 30/6 van 12u-17u

Onze kunstenaars

Mieke Verstraeten

Als 9-jarige vond ik klei in een gracht dicht bij ons huis en genoot van het spelend vormgeven. Zo ontdekte ik dat uit klei een bron van creativiteit en uren spelplezier vloeit. Deze ervaring is blijven hangen, en nu, meer dan 40 jaar later, verwerk ik nog steeds zelf gedolven klei in mijn keramiek. Geniet en sta stil op deze tentoonstelling bij mijn organische vormen die een naturelle sfeer uitademen. Laat je boeien door de schoonheid van het verval. In de toekomst droom ik van het opwaarderen van plaatselijke vondsten waarmee ik de creativiteit in mensen aanwakker.

Christine De Munck

Christine De Munck stelt werken voor in keramiek, porselein en glas. In het CVO Lokeren volgde ze de richting Creatief atelier; vervolgens o.a. lessen aan de Academie en Vaktekenschool te Temse. Na de opleiding keramiek, gevolgd bij Marc Verbruggen, volgt ze nu opleiding in de academie te Waasmunster richting Xlab. De tentoongestelde werken zijn opgebouwd in een willekeurige vorm met daaronder repen klei die in lagen op elkaar aansluiten 

Danny Collewaert

Als autodidact, in mijn beginperiode geholpen door fotograaf Luciën De Schrijven en Pater Longinus, heb ik doorheen de jaren een beter fotografisch inzicht ontwikkeld.

Gedurende mijn lange voettochten, kwam ik dan ook steevast terug met een hoop landschapsfoto's. De mens op straat blijft ook een favoriet onderwerp.

Elk beeld krijgt ook nog een opsmukbeurt in Photoshop.

Marnix Baetens

Marnix Baetens (°1959) studeerde avondcursus fotografie in de jaren tachtig bij o.a. Karl De Keyzer, Karl Uyterhaegen en Guy Marchal. Tot 2018 analoog gewerkt, zwartwit met nadruk op 'street-photohraphy'. Werkte alles zelf af in de donkere kamer. In 2019 'op rust' gegaan en de digitale transformatie gemaakt. "Tijd en vergankelijkheid liggen me nauw aan het hart". Altijd zoekende naar verval, verwelking, ouderdom, verdwijning, in het besef dat deze 'voorwerpen' hun mooiste tijd achter zich hebben (ook op mezelf toepasbaar, alhoewel…) en beseffend dat vergankelijkheid ook zijn schoonheid heeft. Weergave van 'de tijd blijft niet stilstaan'. Om even bij stil te staan. 

Nathalie Segers

Nathalie Segers (14/05/1985) studeerde toegepaste beeldende kunst aan Sint Lucas in Gent. Niet in verder gestudeerd door omstandigheden maar de passie is wel altijd gebleven dus als ze de tijd vindt maakt ze af en toe nog werkjes. Dat varieert zowel in schilderen met acryl, aquarelverf, als tekenen.

Bert Boone

Bert Boone (°1956) speelt graag met woorden via artikels en verhalen. Naast een managementboek 'Tussen de acties door' heeft hij reeds enkele dichtbundels achter zijn naam staan. Hij is een vaste waarde op de jaarlijkse Gedichtendag in Daknam en bij het Lokers DichtersCollectief. Vorig jaar experimenteerde hij met twaalf gedichten rond tijd en tijdsbeleving binnen het lokaal project Spoeleparkpassage 2022. Op een fietsroute binnen Lokeren-Zuid stelden 12 Lokerse amateur-kunstenaars hun werken ter plekke langsheen de route ten toon. Vandaag gooit hij het over een andere boeg en bezingt hij het mooie Lokeren in vier gedichten .

Els Delacourt

Els Delacourt werd geboren in Sint-Niklaas op 13 september 1974. Ze tekende als twintiger 3 jaar in de academie van Sint-Niklaas. In 2018 heeft ze de passie voor kunst herontdekt en volgde voor enkele jaren kunstacademie in Waasmunster, deze keer met de focus op schilderen. Verder wordt ze opgeleid in Vlaamse schilderstechnieken van de oude meesters via een hoog aangeschreven opleiding van Dirk Bosschaert in Temse. Ze schildert realistische werken op vraag, maar vooral moderne hedendaagse semi-abstracte kunst met een vleugje magie. Op die manier levert ze niet enkel een gekleurd canvas maar een werk met emotie, licht en energie om zich aan op te laden.

Marc Van Den Abeele

Marc Van Den Abeele (°1961) volgde deeltijds kunstonderwijs aan de 'Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten' in Waasmunster. Van 1996 tot 2002 volgde hij het atelier Schilderkunst onder begeleiding van Jean-Marie Bytebier en van 2005 tot 2007 het atelier Tekenkunst onder leiding van Lieve Dehasque. Tijdens zijn opleiding Schilderkunst nam hij jaarlijks deel aan een aantal groepstentoonstellingen van zijn atelier, respectievelijk in Lokeren, Drongen, Gentbrugge, Waasmunster en Lokeren. Vanaf 2005 was hij één van de vaste amateurkunstenaars van de Artheek in Lokeren, een kunstproject van de stad Lokeren. De voorbije drie jaar nam hij deel aan het 'Kom op tegen Kanker'-project van de Blaftrappers uit Lokeren door telkens een van zijn werken te schenken aan hun kunstveiling. Aanvankelijk schilderde hij uitsluitend non-figuratieve werken. Daarna duiken explicieter figuraties en ook af en toe portretten op. Deze worden bewust niet werkelijkheidsgetrouw geschilderd zodat ook hier de toeschouwer aangespoord wordt om zijn eigen verbeelding aan te spreken om het schilderij te interpreteren. De toeschouwer die enkel naar het schilderij kijkt als een geschilderd object op canvas blijft hierdoor meestal verweesd achter. De sfeer en uitstraling van zijn werken blijft belangrijker dan de figuratie. De meeste van zijn schilderijen komen zowel qua vormgeving als qua kleurenkeuze op een organische wijze tot stand. Visuele en/of emotionele indrukken of ervaringen liggen vaak aan de grondslag van zijn werken. In sommige gevallen neemt hij ook een foto als vertrekpunt om aan de slag te gaan met olieverf of acryl.

Nog goesting in Cultuur? 

Lokeren-Zuid Kunstenaars op ambachtelijk weekend!

Tijdens het ambachtelijk weekend op 15, 16, 17 en 18 augustus kan je - uiteraard - kennismaken met enkele ambachten. Doorlopend stellen ook een 15 tal plaatselijke kunstenaars uit Lokeren-Zuid hun werken tentoon: zowel schilders, keramisten en beeldhouwers zullen er bij zijn. 

Place to be? De Vierschaar vzw - in de gelijknamige Vierschaarstraat 31 te Lokeren

Timing?  15-16-17-18 augustus van 10 uur tot 19 uur